Dos estudis europeus sobre la profilaxi pre-exposició (Prep) dels assaigs aleatoris acabats després de les seves anàlisis provisionals han demostrat que en ambdós casos l'eficàcia de prep era tan alta que seria poc ètic no disponible per a tots els participants. AssaigsORGULLÓS e IPERGAY continuarà, però amb tots els participants que van prendre Truvada (tenofovir / emtricitabina) com a mesura de prevenció contra la infecció pel VIH.

S'espera que les dades completes es presenten a la Conferència sobre Retrovirus i Infeccions Oportunistes (CROI) al febrer, però s'espera que els assajos han demostrat els més alts nivells d'eficàcia ja observades en els estudis de prep.

L'estudi ORGULLÓS al Regne Unit, sempre que els homes gai 545 més vulnerables a la infecció pel VIH més segur paquet de suport sexe i la meitat d'aquests participants es posen immediatament a disposició una dosi diària de Truvada com prep, mentre que per l'altra meitat de la disponibilitat de prep es va ajornar per un any. L'objectiu principal de l'estudi era veure si el comportament de risc per a la infecció dels participants alterats si coneixien estar prenent prep, però quan una anàlisi provisional preparat pel comitè d'ètica i les dades de seguiment (IDMB) va mostrar un nombre significativament menor d'infeccions VIH en persones menors de prep, es va prendre la decisió de tancar la fase d'assignació aleatòria a l'octubre 16.

No obstant això, a França i al Canadà, el IPERGAY judici ha provat un nou règim de prep intermitent amb homes gai 400. Es va demanar als participants a prendre aquesta una doble dosi de Prep abans de tenir relacions sexuals i també en els dos dies després del sexe. Van ser assignats a l'atzar per prendre ja Truvada o un placebo.

Impulsats en part per l'anunci ORGULLÓS, IPERGAY del IDMB també va fer una anàlisi intermèdia i va arribar a la conclusió que l'eficàcia del sistema de prova era tan alt que no seria ètic per mantenir els participants en el grup placebo. Així es va anunciar a l'octubre 29 que Truvada es posaria a disposició de tots els participants.

Comentari: És important projectar els valors finals de l'eficàcia d'aquests estudis, que probablement es presentaran a la CROI al febrer, però ja està clar que aquest és un avanç significatiu en la investigació de prep. Les proves anteriors, tot i tenir una alta efectivitat en les persones que realment també va prendre informat mala adherència, la qual cosa afecta l'eficàcia del sistema. Aquestes semblen ser les dues primeres proves per demostrar una alta eficàcia a nivell general, almenys entre els homes gai perquè la pertinença també ha de ser alta entre la majoria dels participants. Això ve a suggerir, amb més força que els estudis previs, que la prep podria ser un mitjà pràctic i eficaç de la prevenció entre els més vulnerables a la infecció pel VIH i que estan motivats per prendre.

Aquesta notícia va donar lloc a la declaració de la Comunitat per les organitzacions que treballen en el camp de la prevenció en el Regne Unit, obert a subscripcions, que requereixen un accés més ràpid a prep. Veurehttp://www.prepaccess.org.uk subscriure.

Avenços en les vacunes per al VIH: nous assajos amb éssers humans en 2016?

Un estudi en el qual se li va donar a Sud-àfrica voluntaris RV144, l'únic règim de la vacuna fins al moment ha demostrat certa eficàcia en la prevenció de la infecció per VIH, que es troba respostes immunes més forts entre els voluntaris en aquest país que en l'estudi original, en Tailàndia. Un nou estudi, HVTN100, que començarà al gener, administrarà la majoria dels sud-africans una versió de RV144 adaptat específicament als subtipus de VIH comuns a Sud-àfrica. Si que produeixen respostes immunes més forts, un estudi d'efectivitat major està prevista per 2016.

Es va administrar la investigació de les respostes immunes dels participants de l'estudi tailandès a qui una dosi associada de RV144, vuit anys després de l'estudi original va mostrar que les respostes generades només podien "neutralitzar" (és a dir, prevenir la infecció de les cèl·lules) de les soques de VIH que no van desenvolupar resistència a l'atac del sistema immunològic humà. No obstant això, hi ha signes prometedors que eren potenciadors de "empènyer" el sistema immunològic d'alguns dels participants cap al desenvolupament del que generalment s'anomena anticossos neutralitzants, que poden inhabilitar la majoria dels ceps del VIH.

Un altre estudi en humans, el que podria començar a 2016, tindrà més petit, administrarà una vacuna que involucra antígens del VIH (senyal de proteïnes) al voltant d'un altre virus, CMV (citomegalovirus). Aquesta vacuna no prevé la infecció, però fa les infeccions per VIH, fent-los inofensius, posant fi a aquests, en la majoria dels casos, va desaparèixer en el cos. Seixanta per cent d'un grup de micos que van rebre el virus i després es va infectar amb la versió simia del VIH (SIV) esttá ara, tres anys més tard, lliure d'infecció i de les experiències d'aquest any anem a veure si la vacuna, quan s'administra a simis ja infectats amb SIV, resultarà com a medicament, el que els permet mantenir-se saludables sense teràpia antiretroviral (ART). Si això succeeix, els assajos clínics en humans començaran a 2016.

Comentari: El lent ritme de desenvolupament de la vacuna per al VIH de vegades porta a dubtar que aquest procés acaba mai. El procés lent a causa del fet que el virus del VIH, mentre que la prevenció de la resposta immune normal a virus com ara la reproducció, és més amarga que altres virus enemic subtils però relativament menys desenvolupats, com Ebola. El desenvolupament d'una vacuna per al VIH afecta principalment als nous coneixements científics i la seva complexitat és comparable a un projecte de gran espai. En qualsevol cas, la investigació recent segueix avançant, ja sigui per millorar els enfocaments existents, com RV144 ja sigui pels resultats aleatoris com a vacuna contra el CMV.