Cèl·lules del sistema immune

El sistema immunitari humà protegeix el cos contra objectes estrangers com els microorganismes. Es compon de diverses cèl·lules que estan disperses per tot el cos, cadascun amb diferents papers i que es mou a través del cos, segons sigui necessari.

Les cèl·lules sanguínies

Hi ha dos tipus principals de cèl·lules a la sang. Els més comuns són els glòbuls vermells o els eritròcits, que porten oxigen als teixits corporals i eliminen diòxid de carboni. L'altre grup són els glòbuls blancs o els leucòcits. Aquestes són les cèl·lules immunitàries.

Alguns glòbuls blancs reconeixen cossos estranys específics perquè el cos hagi estat exposat en el passat. Aquests Les cèl·lules immunes es denominen limfòcits. Altres glòbuls blancs no són específics i poden atacar diversos organismes estrangers: aquests inclouen neutròfils, eosinòfils i cèl·lules assassines naturals.

anatomia humana, el sistema limfàtic, els ganglis limfàtics mèdica

Els limfòcits

Hi ha dos tipus diferents de limfòcits. Els limfòcits B (de vegades només anomenats cèl·lules B) produeixen anticossos. Un anticòs és una proteïna que pot bloquejar-se en un rol particular d'un cos estrany particular. Quan això passa, l'anticòs senyalitza a altres cèl·lules immunes a l'atac del cos.

Els limfòcits T (de vegades anomenats cèl·lules T) es diuen diferents noms depenent de les molècules de la seva superfície. Cel·les CD4 (També conegut com T limfòcits CD4 i les cèl·lules T cooperadores) juguen un paper en la coordinació del sistema immune. Ajuden els limfòcits B a identificar organismes estrangers (que produeixen anticossos contra). També segreguen substàncies que activen les cèl·lules CD8 per reproduir-se. cèl·lules CD4 també activen macròfags (vegeu més endavant) per matar a certs organismes, incloent molts de la malaltia posterior SIDA, malalties oportunistes. Quan les cèl·lules CD4 són destruïdes pel VIH, totes aquestes parts del sistema immunitari s'interrompen. cèl·lules CD8 (també coneguts com a limfòcits T o cèl·lules T citotòxiques CD8) connecten el cos a les cèl·lules anormals, en particular cèl·lules que han estat infectades per virus, i els maten.

Altres cèl·lules immunes

Les cèl·lules de l'assassí natural (NK) atacen cèl·lules tumorals i cèl·lules infectades per virus d'una manera similar als limfòcits. Però al mateix temps, cada limfòcit només pot reconèixer i atacar cèl·lules infectades per un virus específic, les cèl·lules assassines naturals poden atacar un rang més ampli.

Els eosinòfils ataquen organismes massa grans per a ser consumits per fagocits sols, com ara cucs.

Els fagocitos són cèl·lules que ataquen i destrueixen les cèl·lules estrangeres, asfixiant-les. Hi ha dos tipus principals de fagocits.

  • Els macròfags es mouen a la sang i els teixits del cos, matant organismes que poden causar malalties relacionades amb la sida i cèl·lules infectades amb virus.
  • Els neutròfils surten del corrent sanguínia i es dirigeixen als teixits on es produeix la infecció o la inflamació. Es tracta principalment de bacteris i fongs.

Michael Carter

Anuncis

Publicacions relacionades