Anuncis

A la recerca d'alleugeriment per a pacients amb dolor i SIDACláudio do Soropositivo.OrgNota de l’editor del lloc sobre el copyright. De vegades, l'interès públic pot anul·lar els drets d'autor. Quan vaig trobar aquest document, aviat, que vaig patir una neuropatia perifèrica del VIH, vaig veure en ell el Grial. Es conserva al text o al paràgraf on es diu que la reproducció no autoritzada està prohibida.

Vaig fer el que faria un bon cristià, tot i que no em reconeixia un bon cristià. He enviat tres missatges de correu electrònic demanant permís per publicar una joia tan preciosa i vaig esperar a 5 (cinc) setmanes. La resposta va ser "silenci".

El meu primer matrimoni tenia uns temps més baixos que els màxims i recordo que en un dels moments importants Teresa em va donar una llarga conferència sobre el que estava bé i el que estava malament i vaig escoltar, fascinat, tot el que em va dir.

Al final, vaig preguntar al cremador:

 • Qui va dir això?

I ella, també a la roba ardent:

- "Els vells" ...

I amb una referència, The Ancients, no es pot discutir, n'hi ha prou amb veure l'exemple de la Magna Carta a Anglaterra i la seva manera de fer justícia.

Els Antics tenen una dita sàvia:

"Qui estigui en silenci, consentiu!"

I aquí, utilitzant la Saviesa dels Antics, per transmetre el Coneixement. No m'agrada fer això, però aquesta informació és important i em vaig trobar amb un document d'aquest tipus en un dia paciència extrema, més enllà de la vuitena pàgina de Google. En aquest lloc guanya més projecció i pot ajudar a més persones, hi ha opinions sobre el fet que els professionals de la salut també tinguin coneixement. confessen acusat, pateixen de neuropatia perifèrica i només aquells que pateix d'ella sap el molt que fa mal i el considera injust per mantenir-lo en el qual estava parlant literalment, l'ostracisme (...).

L’objectiu d’aquest estudi va ser analitzar l’estructura de gestió del control del dolor en pacients amb sida en un hospital de referència a Fortaleza, CE, Brasil. Investigació descriptiva amb un enfocament qualitatiu, desenvolupat l'any de 2010. Les entrevistes de 20 es van realitzar amb professionals de la salut (metges i infermeres), analitzats segons el marc d’anàlisi de contingut. Les dades es van organitzar en categories: condicions estructurals favorables i desfavorables. Es va trobar una prevalença de condicions desfavorables en el discurs dels enquestats, com ara èmfasi en el tractament fàrmac-lògic, la manca de cura específica per al dolor, la manca de professionals amb experiència en el maneig del dolor, l'alta demanda i defectes en el sistema de referència i contra. Es suggereix instituir un nou model de gestió de l'atenció als pacients amb SIDA, posant l'accent en l'enfocament interdisciplinari per al dolor, la formació professional i la millora dels registres en els registres per a l'ús de mètodes d'avaluació i més eficaços els amarratges.

Síndrome d’immunodeficiència adquirida

El VIH

Dolor

nurse-depositphotos_XNUMx_originalAtenció d'infermeria Administració de la cura del pacient a Ceará, 2010. 1 Infermera. Estudiant de doctorat en el Programa de postgrau en Atenció Clínica en Infermeria i Salut de la Universitat Estatal de Ceará. Membre de la Coordinació de Millora del Personal d’Educació Superior - CAPES. Fortaleza, CE, Brasil. menesesroberta@yahoo.com.br 2 Infermera. Doctorat en Infermeria. Professor adjunt del Curs d'Infermeria de Grau a la Universitat Estatal de Ceará. Professor i coordinador del Programa de Postgrau en Atenció Clínica en Infermeria i Salut de la Universitat Estatal de Ceará. Fortaleza, CE, Brasil. lucilanemaria@yahoo.com.br 3 Infermera. Doctorat en Infermeria. Postdoctorat en Psicologia Social. Professor associat del Curs d'Infermeria de Grau i del Programa de Postgrau en Atenció Clínica en Infermeria i Salut de la Universitat Estatal de Ceará. Coordinador de Docència i Recerca de l’Hospital de Malalties Infeccioses de São José. Fortaleza, CE, Brasil. luciad029@gmail.com 4 Infermera. Doctor Professor lliure. Professor associat de la Universitat Federal de Rio de Janeiro. Rio de Janeiro, RJ, Brasil. Maparecidavas@yahoo.com.br

Rev Esc Inferm USP rebut: 17 / 02 / 2012

2013; 47 (2): 456-63 aprovat: 02 / 09 / 2012

456

www.ee.usp.br/reeusp/

INTRODUCCIÓ

En el context actual de la salut al Brasil, el dolor ha estat una de les principals raons de l'atenció en situacions d'emergència i clíniques en diverses especialitats mèdiques i altres professionals de la salut. En els pacients amb síndrome d'immunodeficiència adquirida (sida, en anglès), que es manifesta com un símptoma comú i pot ocórrer en totes les etapes de la malaltia, presentant de manera diferent en cada un. Com més progressa la malaltia, més incidència i intensitat(1).

S'estima que el dolor en individus amb virus d’immunodeficiència adquirida (VIH) es produeix fins a 90% dels casos(2). En concret, el dolor es produeix per tres motius principals: símptomes del VIH; d’una altra infecció o malaltia oportunista; o efectes secundaris dels medicaments antiretrovirals (ART)(1).

els principis de maneig del dolor per als professionals de la salut a revelar que l'atenció a les persones que viuen amb el VIH / SIDA, el que implica: descriure la prevalença i tipus de dolor síndromes trobat en pacients amb SIDA, analitzar l'impacte psicològic i del dolor, així com les barreres per a un tractament adequat del dolor en aquest grup i en altres amb malalties relacionades amb el VIH. S'ha de fer èmfasi, d'altra banda, el control del dolor en pacients infectats per VIH amb un historial d'abús de substàncies, així com els oncòlegs d'inserció com a participants actius en la cura de pacients amb SIDA(3).

A més, hi ha una necessitat urgent d'examinar la gestió de l'atenció implementat en les institucions, en vista de la importància d'establir accions cada vegada més individualitzats, amb la participació d'un equip interdisciplinari en el disseny d'un model multidimensional de l'atenció al pacient amb dolor.

Dolor corporal diferenciat en la figura de l'home

Per analitzar la gestió de les cures, és fonamental conèixer l'estructura de les institucions quant a l'eficàcia dels processos relacionats amb l'assistència directa al pacient i els recursos aplicats, l'estructura física, la disponibilitat de medicaments, entre d'altres.

Durant els darrers anys de la 30, la investigació clínica ha produït millores terapèutiques per als pacients infectats pel VIH, però, els problemes de gestió i gestió del dolor en aquests pacients han començat recentment a estudiar-se.(1,4). Així, aquesta investigació va tenir com a objectiu analitzar l'estructura de gestió per al maneig del dolor en persones amb sida en un hospital de referència en malalties infeccioses.

Aquest és un estudi rellevant sobre la gestió del dolor en pacients hospitalitzats amb diagnòstic de sida, ja que aborda la perspectiva del professional de la salut sobre les eines que existeixen a la institució on el pacient treballa per a la gestió eficaç d'aquest símptoma. Es creu que aquesta comprensió és important per a la planificació d’actuacions resolutives en aquest context.

MÈTODE

Aquest estudi es va dur a terme en un hospital de referència en el tractament de malalties infeccioses a l'Estat de Ceará. La seva estructura física incloïa unitats d'hospitalització, cures intensives, hospitalàries i ambulatoris especialitzats per a persones amb VIH / SIDA, amb professionals de l'equip multidisciplinari en atenció diària.

En els darrers anys 30, la investigació clínica ha produït millores terapèutiques per als pacients infectats pel VIH, però, els problemes de gestió i gestió del dolor en aquests pacients, recentment,

es va començar a estudiar.

Els temes de l’estudi eren els professionals de la salut que s’indiquen per conveniència. Entre els professionals de la salut actius en la institució van ser elegits metges i infermeres, ja que estableixen la teràpia de ser requerides, i aquests al seu joc en la cura 24 hores, observant al pacient en els seus oficials biopsicosso- necessitats, intervenir i permetre la realització d'exàmens i procediments de recuperació.

Com a criteris d’inclusió, s’han considerat els següents: temps d’activitat en la institució d’almenys un any; i la cura dels pacients amb sida en unitats d'hospitalització, emergència, hospitalització diària o de cures intensives. Al final, l'estudi va comptar amb la participació de professionals de 20: vuit metges i infermers 12, quantitatius establerts per la saturació teòrica de les dades recollides en les entrevistes.

Es va utilitzar la tècnica d'entrevista, el truturada semies- per a la recopilació de dades, que consisteix en les dades d'identificació i de formació relacionats amb el maneig del dolor, tenint en compte els punts rellevants per a la gestió de l'atenció: l'existència de protocol formal o informal per a l'avaluació del dolor ; descripció del control del dolor realitzat pel professional; accions de cura del pacient realitzades i considerades específiques per a la cura del dolor; i la llista de les dificultats i facilitats per al tractament del dolor a la institució. Es van gravar les entrevistes, permetent una major precisió de les dades i es van realitzar en els intervals de treball dels professionals durant el dia del servei.

Per analitzar les dades, s’utilitza la tècnica d’anàlisi de contingut(5), que cobreix un conjunt de tècniques d’organització de comunicacions i d'informació, considerades com un procediment contra dades qualitatius per sorgir temes o temes i conceptes o coneixements. Consta de fases diferents i complementàries: anàlisi prèvia; preparació del material; explotació del material; categorització; tractament dels resultats obtinguts; i interpretació.

L'estudi del corpus va consistir en entrevistes 20, sent definida la frase, com a unitat gramatical Unitat de Registre (UR). Al seu torn, la quantitat d'UR es distribueix en categories temàtiques que van sorgir de la lectura en profunditat de les entrevistes, es tracta de característiques comunes relatives a l'estructura de servei considerada favorable (Categoria 1) o desfavorable a la gestió eficaç del dolor (2 Categoria).

Per garantir l'anonimat dels entrevistats, els metges van ser codificats amb la lletra "M" i les infermeres amb la "E", seguida del nombre àrab, segons l'ordre en què van ser entrevistats.

Pel que fa a qüestions ètiques, la investigació va ser aprovada pel Comitè Ètic de Recerca de la institució, segons el protocol nº 063 / 2009. Els professionals van signar el termini de consentiment informat i gratuït que tractava els objectius de l'estudi, complint així els requisits de la Resolució 196 / 96 del Ministeri de Salut.(6).

RESULTATS

La taula 1 presenta el resultat de l’anàlisi de contingut temàtic, en què s’han aprehès dues categories i sis subcategories, que sumen unitats d’anàlisi temàtica 51.

Taula 1: distribució de categories, subcategories i respectives freqüències sobre estructura de gestió per al maneig del dolor en persones amb sida - Fortaleza, CE, maig / setembre. 2010

CATEGORIES (CODIFICACIÓ)
f (%)
f (%)

SUBCATEGORIES (CODIFICACIÓ)

 • Disponibilitat de recursos humans, materials i organitzatius (CEFDRHMO)
1. CONDICIONS ESTRUCTURALS FAVORABLES (CEF)
13 (25,5)
10 (19,6) 3 (5,9)
 • Hospital de referència (CEFHR)

38 (74,5) 2.1. Sense cura específica per al dolor (CEDIAED)

 • Manca de professionals amb experiència en clíniques de dolor (CEDFPED)
 • Alta demanda (CEDDE)
2. CONDICIONS ESTRUCTURALS FAVORABLES (CED)
19 (37,2) 9 (17,7) 7 (13,7)
 • Fallades en referència / contra-referència (CEDFRCR)

Nota: N = 51

Els aspectes tractats pels professionals sobre la gestió del tractament del dolor en pacients amb SIDA es descriuen a les categories següents.

Categoria 1: condicions estructurals favorables

Aquesta categoria va reunir 13 UR i aborda la percepció dels professionals sobre les condicions del servei que es consideren favorables a la gestió del dolor.

Disponibilitat de recursos humans, materials i organitzatius

Quan es va preguntar sobre les instal·lacions que es van trobar per a una gestió adequada del dolor a la institució, els professionals van posar èmfasi en la disponibilitat freqüent de medicaments, tal com es va verificar a 10 UR.

L’hospital realment té tots els medicaments! (E8).

No tenim escassetat de medicaments, els metges estan atents, deixen tot prescrit. (E9).

La facilitat és que, des del moment en què es defineix el diagnòstic, el medicament també és adequat! (E1).

El tractament interdisciplinari sobre el dolor no té, però hem de prescriure i administrar medicaments i professionals. (E12).

Es van esmentar altres aspectes rellevants per caracteritzar l'estructura del servei com a adequada, la qual cosa implicava l'estructura organitzativa propera a la realització dels exàmens i al seguiment de la resposta del pacient a l'hospitalització i al tractament instituït. Aquests aspectes es van abordar en els discursos dels professionals:

Les instal·lacions (vam trobar) són batre una radiografia, fer medicaments, referir-se a un servei específic ... (E2).

tenim medicaments disponibles, tenim el problema de l’hospitalització, podeu passar medicaments al pacient hospitalitzat i controlar la resposta (M4).

Els discursos de les infermeres denotaven la preocupació i la voluntat dels professionals per proporcionar comoditat, seguretat i alleujament del dolor als pacients, considerats condicions favorables per a la gestió eficaç d'aquest símptoma a la institució.

quan es refereix al dolor, estem preparats per interferir! (E7).

Quan no ho està fent molt bé, té dolor, el posem a la butaca, intentem donar-li comoditat. (E4).

Hospital de referència

Els professionals investigats també van considerar l’estructura del servei adequat per a la gestió del dolor respecte al fet que la institució és una referència en el tractament del VIH / SIDA.

tot està a la nostra disposició, per ser un hospital de referència! (E9.)

Com a servei de referència, rebem molta paciència i atenció! (M1).

La instal·lació és perquè aquí hi ha un hospital de referència ... té molts medicaments, té molts empleats, té fisioterapeuta, simplement no tenim logopedes! (M2).

Categoria 2: condicions estructurals desfavorables

La categoria a la pantalla mereix ser ressaltada a la vista del nombre d’unitats d’enregistrament reunides, 38 UR. La meitat va abordar la manca de cures específiques per al dolor a la institució, i la resta es va dividir en problemes relacionats amb l'escassetat de professionals experimentats, la gran demanda de pacients a la institució i, finalment, les fallides en la derivació i la contra-referència entre unitats de salut. que va servir per a la clientela de la sida.

No hi ha cura específica per al dolor

En la recerca per avaluar millor el dolor en els diferents escenaris de salut, s'han desenvolupat i implementat protocols i escales de mesura en serveis per ajudar el professional a abordar aquest símptoma. Pel que fa a aquest aspecte, 19 UR ha evidenciat la preocupació dels professionals per la inexistència d’un protocol d’avaluació del dolor a la institució, tot i que es considera com a referència. Els professionals van considerar que l’absència d’aquest cures específiques era difícil promoure l’atenció dirigida i individualitzada al pacient amb dolor.

Com que no hi ha cap protocol per dur a terme aquest dolor, fem el bàsic: analgèsia i les recomanacions de la teràpia física motora (M3).

Les dificultats existeixen precisament per la manca de protocol ... (E6).

un protocol sistemàtic seria ideal, però encara no el tenim! (E10).

Manca de professionals amb experiència en clínica del dolor

Els professionals enquestats van informar de fallades en els processos relacionats amb la gestió interdisciplinària del dolor, tal com es va observar en nou UR.

De vegades només aconseguim medicaments i no tenim aquella cultura de fisioteràpia (M3).

En alguns pacients (amb dolor), no hi ha cap medicament prescrit per al dolor (E6).

Es va qüestionar l'experiència dels professionals en analitzar el discurs següent:

Específics per a la gestió del dolor, en relació amb la cura d'infermeria ... aquí no hi ha res que considero específic. (E4).

Un dels professionals va confirmar l’existència de barreres d’atenció a pacients amb dolor crònic a la institució.

Els professionals de la salut no els agrada atendre els pacients que es queixen de dolor crònic (MUMN).

Alta demanda

En els discursos dels professionals sobre les dificultats de gestió, set UR han posat de manifest l’alta demanda dels pacients de la institució.

Hi ha una gran demanda a l’hospital i no tenim prou temps per donar-lo al pacient. (M4).

tenim molta paciència i no tenim cap manera de centrar-nos en un tractament específic, només per al dolor. (M2).

Quan arriba amb dolor i el seu metge no és allà, necessitem enviar-lo a l'oficina, i sabem que esperarà en fila ... (E4).

Fallades en referència i contra-referència

En els discursos, tres UR van posar èmfasi en com els professionals van visualitzar els fracassos en la derivació i la contra-referència, que es van experimentar diàriament en el servei.

Quan es tracta d’un mal de cap, voleu referir-vos a un neuròleg i no el teniu ara mateix! (M7).

No podeu esperar aquesta història de referència. (E2).

Sospitant el dolor, he de referir-me i només sabré si el pacient ha millorat o no en la tornada a la cita, que serà en quatre mesos ... (M6).

La disponibilitat de medicaments, per als professionals investigats, és una condició favorable per a la gestió del dolor. L’accés a medicaments i subministraments essencials per al control del dolor s’explica com un factor transversal per garantir un servei de qualitat, tant des d’un punt de vista directiu-pressupostari com des d’un punt de vista tècnic-científic, coherent amb diversos programes, accions i estratègies del Sistema de salut unificat (SUS)(7).DISCUSSÍ

Tanmateix, la intervenció terapèutica no hauria de tenir com a objectiu l'eliminació dels factors causals i el tractament del dolor amb mesures funcionals farmacològiques, fisiològiques, anestèsiques, psiquiàtriques i neuroquirúrgiques. En particular, la rehabilitació ha de ser proporcionada per professionals entrenats i competents, suficients per aclarir les condicions i modificar creences inadequades(8).

En aquest context, hi havia una capacitat conductual per gestionar l’atenció amb un enfocament en la gestió del dolor, demostrant que la participació dels professionals i la presència d’un projecte de treball comú són condicions indispensables per a un treball realment integrat en el sentit d’afavorir el patiment dels pacients hospitalitzats. Això requereix una activitat multidisciplinària unificada, vinculada al compromís, implicació i responsabilitat de cada professional de l'equip de treball.

No obstant això, la creença que la institució, ja que és una referència en el tractament del VIH / SIDA, va tenir condicions favorables per atendre els diversos símptomes presentats pels pacients, inclòs el dolor. Les institucions de referència, la majoria de les vegades, tenen professionals, materials, equipaments i medicaments, que solen comportar un massatge i una escassa eficàcia. No obstant això, els professionals entrevistats van esmentar que l'hospital va poder satisfer la demanda, justificant la recepta i la disponibilitat de medicaments com a facilitadors del tractament del dolor.

Les mesures semblen insuficients per satisfer les necessitats de la clientela davant de la simptomatologia, requerint noves estratègies per millorar la qualitat de l’atenció i, per tant, la condició de vida i salut dels pacients.

Quan es van abordar les condicions desfavorables per a la gestió del dolor, es va destacar la inexistència d’atenció específica per al dolor a la institució. La troballa corrobora els resultats d’un estudi recent realitzat en un hospital universitari de Goiás, on es va evidenciar l’absència de rutina per a l’avaluació sistematitzada del dolor en els pacients per part de l’equip d'infermeria, tenint en compte el preocupant resultat(9). Els investigadors van inferir que la infermera treballa en contacte directe amb el pacient, essent més fàcil d’analitzar la intensitat del dolor i la resposta del pacient a la teràpia analgèsica instaurada.

Un altre estudi realitzat en un hospital privat de Fortalesa, Ceará, va demostrar que les infermeres tenien coneixements incipients sobre la sistematització de la cura per a una gestió adequada del dolor, tot i la divulgació constant de diversos instruments i procediments disponibles per a la seva avaluació.(10).

Els instruments multidimensionals per a la mesura del dolor s'apliquen en un entorn ambulatori, on hi ha més temps disponible i el pacient que experimenta dolor crònic pot ser més conegut. Per a aquesta clientela, les escales s’utilitzen per avaluar les multidimensions del dolor, com sensorial, afectiu i avaluatiu, i hi ha aquelles que inclouen indicadors fisiològics, de comportament i contextuals, així com l’auto-registre pel pacient.(11). A l'entorn hospitalari, s'apliquen instruments unidimensionals per avaluar l'experiència del dolor, una vegada que mesuren la intensitat, una de les dimensions del dolor.

Malgrat les dades publicades àmpliament a la literatura, poques institucions brasileres han implementat la rutina de l’avaluació del dolor com el cinquè signe vital, que denota la necessitat d’una major integració dels equips mèdics i d'infermeria per tal de sensibilitzar sobre la importància de l'estudi de fisiopatologia i el tractament del dolor, amb l'objectiu d’evolució del pacient i humanització del tractament hospitalari(9).

Es van expressar les expectatives dels entrevistats sobre un protocol específic per facilitar la gestió del dolor, encara que les articulacions no es van demostrar en la direcció de la implantació d’aquest instrument.

A més, es va destacar la manca de professionals que treballaven a la institució amb experiència en el control del dolor. Se sap que la gestió inadequada del dolor agreuja la condició de salut i afecta la qualitat de vida del pacient. A més, en pacients hospitalitzats, pot augmentar la seva permanència a la institució i generar constants readmissions, que afecten negativament tant al pacient com al servei de salut.(12).

La gestió adequada del dolor comença amb una avaluació mèdica del pacient, la qual cosa implica un diagnòstic adequat que permet desenvolupar estratègies terapèutiques òptimes. Per tant, per tal que l’avaluació i el tractament es duguin a terme de manera eficaç, és necessari establir programes de dolor interdisciplinari, amb professionals formats per actuar en equip, per proporcionar dolor als pacients, que recorren, en la seva major part, a nombrosos recursos. de l’atenció sanitària, sense una millora satisfactòria.

També es va comprovar que no es prescrivia cap medicament per al dolor, que indicava el coneixement i la pràctica incipients dels metges sobre la gestió adequada, així com les proves d’atenció descuidada, ja que el dret del pacient és avaluar i tractar el dolor adequat.(13).

Un altre estudi va tractar el problema de la sub-recepció d'analgèsics, en què les infermeres es referien a la dependència del metge de la recepta adequada d'aquesta classe de medicaments, reiterant la complexitat de la prescripció ineficaç com a conseqüència de la subestimació del dolor per part de l'equip sanitari(14).

El resultat també corrobora els resultats de l’estudi que van abordar la percepció dels metges sobre les barreres a la gestió adequada del dolor relacionat amb la sida. Les principals dificultats relacionades van ser la manca de coneixement sobre la gestió del dolor entre els professionals, la manca de disponibilitat d’especialistes en el tema i els dubtes sobre l’ús i l’addició potencial d’analgèsics opioides en aquesta clientela.(15).

També destaquem la manca de coneixement del professional d'infermeria, com a responsabilitat directa de la cura, en la identificació de les activitats d'infermeria realitzades per al maneig del dolor. Malgrat aquest resultat, la infermera és actualment el professional de l’equip interdisciplinari que manté un contacte més estret amb el pacient, sent pioner en els estudis i en la implantació de programes d’avaluació del dolor en els diversos escenaris de salut.(16).

També s’afegeix que, a través de l’entrenament dirigit a la cura biopsicosocial de l’ésser humà, la infermera pot avaluar, examinar i implementar estratègies d’eficàcia no farmacològica per alleujar el dolor, garantint la qualitat de vida del pacient durant l’hospitalització.

El tractament insatisfactori del dolor crònic en pacients amb sida es va tractar en un altre estudi(17). Va assenyalar que, tot i que menys freqüent que abans de la implantació de la teràpia antiretroviral, el dolor continua rebent una gestió insatisfactòria pel seu alleujament, un problema significatiu que també s'hauria de considerar als països desenvolupats. En aquests casos, els professionals no sempre avaluen de manera sistemàtica els signes i símptomes dels pacients, i s'utilitzen instruments no validats per a aquest propòsit. Aquesta situació interfereix en l’avaluació del dolor i requereix més investigació a la recerca de millors alternatives i instruments.

Les dades són encara més alarmants en països subdesenvolupats, on els professionals desconeixen el seu paper en la gestió adequada del dolor, descuidant l’atenció i generant greus repercussions en el procés assistencial, fent-lo fragmentat, deslligat i deshumanitzat.

Aquestes preguntes van ser explorades per estudiosos que van informar que les infermeres van informar que el dolor era subestimat per professionals directament adscrits a la cura del pacient, demostrant que l’avaluació i l’alleujament del dolor es percebien com a factors secundaris i que es prioritzaven altres símptomes en detriment de dolor(14).

El tractament adequat del dolor té rellevància per al benestar dels éssers humans, i és legítim reconèixer i promoure el tractament del dolor com a categoria d’un dels drets fonamentals de l’home. Aquest reconeixement servirà de base per a que l’estructura legal s’incorpori a la llei a les lleis dels diferents països i serà obligatòria en els tractats regionals i internacionals.(18).

Per tant, cal combinar programes educatius amb determinacions governamentals o de gestió de serveis, que requereixen que els professionals practiquin un control i un alleugeriment adequats del dolor(13).

Per tant, és necessari implementar protocols de conducta en els nivells assistencials, que permetin millorar l’atenció, la regulació, l’avaluació i el control, així com la formació i l’educació permanent dels equips de salut, basats en l’enfocament estratègic, humanitzat, en què participen professionals de nivell superior i tècnic, segons les directrius del Sistema Unificat de Salut(10).

L’alta demanda també s’accentua com un dels principals punts atribuïts a la gestió ineficaç del dolor a la institució. L’èmfasi en la gran quantitat de visites va en contra de la realitat de moltes institucions sanitàries, on reprodueixen alguna forma de tractar el treball que privilegia la producció de procediments i activitats en detriment dels resultats i efectes dels subjectes que estan sota responsabilitat. Sovint ofereixen serveis totalment incongruents amb la demanda i creuen que el seu objecte de treball és la malaltia o el procediment, atribuint menys importància a l'existència dels subjectes en la seva complexitat i patiment.(19).

Sota SUS, es poden atribuir causes a l’existència d’aquesta alta demanda i al repte d'assistir-hi. Un d'ells és la dificultat de planificar i discutir la dinàmica del treball en alguns serveis; altres causes serien el compromís del flux i el contra-flux dels usuaris i la informació entre els diferents nivells d'atenció del sistema sanitari; diferents estils de gestió dels equips, configurant relacions que són aproximades, de vegades contradictòries; expectatives i conflictes contradictoris entre els equips sanitaris i les autoritats locals, i la relació entre el servei de salut i la població quan els equips no poden satisfer la demanda(20).

És imprescindible, per tant, valorar l'obertura de la trobada entre el professional de la salut, l'usuari i la seva xarxa social, com a vincle fonamental en el procés de producció sanitària; reorganitzar el servei, basat en la problematització dels processos de treball, per tal de permetre la intervenció de l’equip multiprofessional encarregat d’escoltar i resoldre el problema de l’usuari. elaborar projectes terapèutics individuals i col·lectius amb equips de referència en l'atenció diària que siguin responsables i gestors d'aquests projectes; i promou canvis estructurals en forma de gestió de serveis, ampliant els espais democràtics de discussió i decisió, escoltant, intercanviant i prenent decisions col·lectives(19).

Les accions d'aquest tipus haurien de ser desenvolupades pels subjectes que participen en el procés d'assistència, des de directius i professionals de la salut fins al pacient, la família i la comunitat. D'aquesta manera, es pot albirar una atenció individualitzada, basada en la integralitat de l'assistència sanitària.

La discussió sobre la demanda genera altres reflexions, principalment pel que fa a la integritat de les accions sanitàries, que es van aprofundir en la subcategoria que tractava de referència i contra-referència. Els informes van apuntar a fallades en la derivació i la contrareferència entre especialistes i serveis que s'adapten als clients afectats pel VIH / SIDA.

L’assistència sanitària al SUS s’organitza en nivells de complexitat creixents, i la població flueix de manera organitzada entre els nivells primari, secundari i terciari, mitjançant mecanismes formals de referència i contra-referència.

En la pràctica, representa una postura prescriptiva, vinculada a la racionalitat formal, que no té en compte les necessitats reals i els fluxos de persones del sistema sanitari i, per tant, no es materialitza. Els serveis funcionen amb lògiques molt diferents, l’articulació entre elles no passa, no garanteix la resolució dels problemes i la població acaba entrant al sistema a través de tots els ports.(21). Idealment, l’usuari ha d’introduir el primer nivell d’atenció del sistema de salut i, posteriorment, es comunicarà als altres segons sigui necessari.

La fragilitat del sistema de referència i de contra-referència, va entendre que, en aquests casos, el problema es veu agreujat per la necessitat urgent de millorar el dolor, la realitat presentada en els discursos dels professionals, que implica el tractament i el seguiment dels pacients amb dolor, es va veure afectada. en el pacient com a queixa principal.

Malgrat els progressos relacionats principalment amb el tractament amb antiretrovirals, encara hi ha molts reptes en l'àmbit de la prevenció i la cura(22). Aquests individus continuen coexistint i afrontant nombroses conseqüències derivades de la seropositivitat, relacionades amb l'estigma i els prejudicis, que afecten les relacions socials, familiars, afectives i sexuals.

Cal invertir en la formació de professionals, en el procés de restauració de la salut del client, en la millora de les condicions de vida, en les directrius d'autocura, en la simplificació i seguretat dels procediments, així com en el resultat del producte hospitalari, mesurat mitjançant qualitat de la documentació i registre de les accions d'infermeria.

Un canvi important seria desenvolupar pràctiques de gestió efectives integrades entre institucions que puguin servir persones amb VIH / SIDA i dolor, fent que el sistema de referència sigui eficaç, la contrareferència sigui eficaç i els serveis tinguin una comunicació adequada per proporcionar continuïtat. seguir aquest pacient a la institució d'origen.

conclusió

Es va identificar clarament l’estructura de gestió d’un servei especialitzat de gestió del dolor en pacients amb SIDA hospitalitzats. En aquest context, l’estructura de l’hospital podria ser degudament analitzada en punts favorables i desfavorables. Inicialment, la disponibilitat de recursos materials, humans i organitzatius era favorable, així com el fet que la institució fos una referència, que indicava l’existència d’un equip capaç d’atendre les abundants queixes dels pacients que assistien diàriament.

Els principals factors que van impedir la gestió adequada del dolor a la institució van ser el gran nombre de pacients, la manca de cures específiques o protocols per gestionar decisions relacionades amb el dolor i els freqüents fracassos interinstitucionals quant a referència i contra-referència.

Es va poder percebre que, malgrat que es considerava una institució de referència, mostrava una atenció fràgil, en la qual els professionals fins i tot podien visualitzar les instal·lacions i les dificultats de la vida quotidiana per atendre la sintomatologia del dolor. No obstant això, van realitzar atenció informal basant-se en les percepcions individuals, no utilitzant models recomanats per a la zona de cura del dolor, com ara l’ús d’escales o instruments destinats a l’avaluació més precisa.

Es va comprovar la necessitat de repensar la gestió actual del dolor a la institució, la qual cosa implica una reestructuració del model de gestió de la cura del pacient hospitalitzat, la millora dels recursos organitzatius, materials i humans, que els permetin avaluar el dolor com a rutina, a més de desenvolupar una cultura d’anàlisi precís i registres d’aquest símptoma, de manera que les teràpies queden millor implementades i garanteixin la satisfacció analgèsica al pacient.

Roberta Meneses Oliveira1,

Lucilane Maria Sales da Silva2,

Maria Lúcia Duarte Pereira3,

Maria Aparecida Vasconcelos Moura4

Referències

 1. Couglan M. Dolor i atenció pal·liativa a les persones que viuen amb el VIH / SIDA a Àsia. J Pain Palliat Care Pharmacother. 2004; 17 (1): 91- 104.
 2. Norval DA. Símptomes i llocs de dolor experimentats per pacients amb SIDA. S Afr Med J. 2004; 94 (6): 450-4.
 3. Breitbart W, Dibiase L. Perspectives actuals sobre el dolor en la sida. Oncologia (Parc de Williston). 2002; 16 (7): 964-8.
 4. Nair SN, Mary TR, Prarthana S, Harrison P. Prevalença de dolor en pacients amb VIH / SIDA: enquesta transversal en l'estat del sud de l'Índia. Indian J Palliat Care. 2009; 15 (1): 67-70.
 5. Campos CJG, Turato ER. Anàlisi de continguts en recerca mitjançant metodologia clínic-qualitativa: aplicació i perspectives. Rev Latino Am Enferm. 2009; 17 (2): 124-9.
 1. Resolució del Consell Nacional de Salut n. 196, a partir del 10 d'octubre de 1996. Proporciona pautes i normatives que regulen la investigació en relació amb els éssers humans. Bioètica. 1996; 4 (suplement 2): 15-15.
 2. Gadelha MIP. Tractament del dolor com a política pública. A: Alves Neto O, organitzador. Dolor: principis i pràctica. Porto Alegre: Artmed; 2009. p. 141-2.
 3. Pimenta CAM, Kurita GP, Silva EM, Cross DALM. Validesa i fiabilitat de l'Enquesta d'actituds del dolor (articles SOPA-28) en llengua portuguesa. Rev Esc Enferm USP [Internet]. 2009 [citada 2012 Mar 18]; 43 (n. Pos.): 1071-9. Disponible des de: http: // SciELO.br/pdf/reeusp/v43nspe/en_a11v43ns.pdf
 4. Bressan FR, Alves Neto O, Nóbrega MS, Tribbis Júnior N. Estratègia per a la implantació d'un servei de tractament del dolor a l'Hospital Clínic de la Universitat Federal de Goiás, Rev Dor. 2010; 11 (1): 45-9.

 1. Oliveira RM, Silva LMS, Piglet IMTA. Anàlisi del coneixement i les pràctiques de les infermeres en l'avaluació del dolor en el context hospitalari. Rev Enferm UFPE On Line [Internet]. 2010 [citat 2012 mar. 18]; 4 (3): 53-61. Disponible a: http://www.revista.ufpe. br / revistainfermagem / index.php / revista / article / view / 995
 2. Sousa FAEF, Pereira LV, Cardoso R, Hortense P. Escala d’avaluació multidimensional. Rev Latino Am Enferm [Internet]. 2010 [citat 2012 ag 25]; 18 (1): 3-10. Disponible a partir de: http://www.sbr/pdf/rlae/v18n1/pt_02.pdf
 3. González-Rendón C, Moreno-Monsiváis MG. Gestió del dolor crònic i limitació de les activitats de la vida diària. Rev Soc Esp Pain. 2007; (6): 422-7.
 4. Ferreira KASL, Teixeira MJ. Principis generals de la gestió del dolor. A: Alves Neto O, organitzador. Dolor: principis i pràctica. Porto Alegre: Artmed; 2009. p. 943-56.
 5. Vila VSC, Mussi FC. Alleujament del dolor dels pacients en el postoperatori des de la perspectiva de les infermeres en una unitat de cures intensives. Rev Esc Enferm USP. 2001; 35 (3): 300-7.
 6. Breitbart W, Kaim M, Rosenfeld B. Percepció del metge sobre barreres a la gestió del dolor en la SIDA. J Pain Symptom Manual. 1999; 18 (3): 203-12.
 7. Sánchez-Sánchez RM, Pernía JV, Calatrava J. Gestió del dolor en estudis d'infermeria. Rev Soc Esp Pain. 2005; 12 (1): 81-85.
 8. Spirig R Nicca d, J Voggensperger Unger M, V Werder, Nieborowski pmann S. L'equip avançat la pràctica d'infermeria com un model per a la cura del VIH / SIDA a Suïssa. J Assoc Nurses AIDS Care. 2004; 15 (3): 47-55.
 9. Drummond JP. Bioètica, dolor i sofriment. Ciênc Cult [Internet]. 2011 [citat 2012 mar. 16]; 63 (2): 32-7. Disponible a: http://cienciaecultura.bvs.br/scielo.php?pid=S0009- -67252011000200011 i script = sci_arttext
 10. Ministeri de Salut; Secretaria d'Atenció Sanitària, nucli tècnic de la Política Nacional d'Humanització. Benvinguda a les pràctiques de producció sanitària. ed. Brasília; 2009.
 11. Ribeiro EM, Pires D, VLG en blanc. Teorització sobre el procés de treball en salut com a instrument per analitzar el treball en el programa de salut familiar. Cad Public Health. 2004; 20 (2): 438-46.
 12. Silva Júnior AG, Alves CA. Models assistencials: reptes i perspectives. A: Morosini MVGC, Corbo ADA, organitzadors. Models d’atenció i salut familiar. Rio de Janeiro: EPSJV / FIOCRUZ; 2007. p. 27-41.
 13. Gaspar J, Reis RK, Pereira FMV, Neves LAS, Castrighini CC, Gir E. La qualitat de vida de les dones amb VIH / SIDA en un municipi de l'estat de São Paulo. Rev Esc Enferm USP [Internet]. 2011 [citat 2012 18], 45 (1): 230-6. Disponible a: http: // SciELO.br/pdf/reeusp/v45n1/en_32.pdf

Anuncis

Publicacions relacionades

Comentar i socialitzar. La vida és millor amb els amics!

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu no desitjat. Esbrineu com es processen les vostres dades de comentaris.

Soropositivo.Org, Wordpress.com i Automattic fan tot el que estem al nostre abast respecte a la vostra privadesa. Podeu obtenir més informació sobre aquesta política en aquest enllaç Accepto la política de privadesa de Soropositivo.Org Llegiu tot a la política de privadesa

WhatsApp WhatsApp Us
%d Bloggers com aquest: