TUBERCULOSI

Et trobes Iniciació => SIDA i Tabac => TUBERCULOSI

Què és la tuberculosi (TB)?

Tuberculosi

(TB) és una malaltia causada per un bacteri (germen) que es propaga per l’aire, generalment quan algú que pateix d’aquesta malaltia tosseix o estornuda. Qualsevol pot estar infectat amb bacils TB, però els que són VIH positius corren un major risc de contraure la malaltia. Encara que el TB pot ocórrer en qualsevol lloc del cos, només el pulmó i la gola són contagioses. La TB es pot produir en qualsevol rang de comptatge de cèl·lules CD4, ja sigui per sobre o per sota de 200.

Quina diferència hi ha entre la infecció per TB i la malaltia de la TB?

La infecció TB (TB latent) només vol dir que els bacils de tuberculosi van penetrar el cos. Les persones amb tuberculosi normalment no presenten símptomes i la majoria no desenvolupen la malaltia ni la transmeten.
Tenir malaltia de TBTB activa) significa que els bacils de tuberculosi han entrat en activitat en el vostre cos i us faran malalts. Només les persones amb TB activa poden transmetre'l a altres persones. Aquesta malaltia es pot evitar o curar, però sense tractament pot ser fatal.

Quins són els signes i símptomes de la malaltia TB?

Els símptomes generals de la tuberculosi són febre, suors nocturns, pèrdua de pes, fatiga i anorèxia. La TB pulmonar provoca tos persistent i, de vegades, sang de l'esput (catarro). La malaltia de la TB es pot produir juntament amb altres infeccions, especialment Pneumocystis carinii (PPC) i micobacterisis (Mycobacterium avium complex - MAC).

Com pot un metge saber si tinc TB?

Per diagnosticar la infecció per la tuberculosi, és necessari fer una prova cutània especial, anomenada PPD (prova de Mantoux), que provoca una inflamació durant diversos dies si està infectat. Una prova positiva indica que la persona té infecció per TB. Per esbrinar si teniu una malaltia activa de la tuberculosi, heu de tenir una radiografia del tòrax i un cultiu de l'esput. Si teniu VIH, és possible que la prova PPD no funcioni.

Es pot evitar la TB?

La isoniazida, també anomenada INH, és un antibiòtic en pastilles aprovades per a la prevenció de la malaltia. (Nota de l'editor: ja que vivia en una casa de suport que es va considerar un "brot de tuberculosi", també vaig haver de passar per aquest). S'ha de prendre almenys un any i està indicat per a totes les persones amb VIH que siguin positives per a la prova PPD. Les persones amb VIH i també amb infecció per TB tenen el risc de 10% de desenvolupar una malaltia activa de TB. El vostre metge ha de controlar els efectes secundaris de l’INH mensuals. Si esteu infectats i no podeu prendre medicaments per prevenir la malaltia de la TB, és molt important tenir cites mèdiques regulars i posar-vos en contacte amb el vostre metge tan aviat com comenceu a mostrar signes de malaltia activa de la tuberculosi. Recordeu: cada vegada que tossiu o esternudeu, useu els teixits i demaneu que feu el mateix.

Hi ha tractament per a la TB?

Sí. La malaltia de la tuberculosi es pot tractar i curar amb medicació. El tractament de la tuberculosi comença amb almenys quatre medicaments, però aquest nombre es pot reduir després de dos mesos. Les persones amb VIH han de prendre les drogues més temps que altres. És important que prengueu tots els medicaments fins que el metge us assegureu que la TB sigui curada. S'està saltant el temps o aturant la medicació perquè us sentiu millor podeu tornar a fer la vostra TB contagiosa. També pot ser més difícil de tractar i pot empitjorar.

Alguns medicaments que s'utilitzen habitualment per tractar la tuberculosi:

ISONIAZIDE (INH): efectes secundaris:

Problemes hepàtics, dolor o pessigolleig a les mans i als peus (neuropatia), febre i erupció. Consells: De vegades s'ha de prendre el dejuni i altres amb menjar per reduir els problemes estomacals; prendre vitamina B6 per reduir la neuropatia; no beure alcohol (augmenti els problemes de fetge); No utilitzeu antiàcids que continguen alumini o laxants (reduir l’absorció d’INH).
RIFAMPICIN - Efectes secundaris: els problemes hepàtics, la febre, els símptomes semblants a la grip, poden fer que els fluids corporals siguin de color taronja (orina, femta, secrecions) i causin taques permanents a les lents de contacte gelatinoses. Els pacients amb tractament amb metadona poden necessitar un augment de fins a 50% per evitar símptomes d'abstinència. Suggeriments: No begueu alcohol; no prendre amb el menjar; saltar els horaris de medicaments pot provocar símptomes semblants a la grip.
ETAMBUTOL - efectes secundaris: nàusees, vòmits, problemes oculars i erupcions cutànies.
PYRAZINAMIDE - efectes secundaris: nàusees, vòmits, erupcions cutànies, problemes hepàtics, dolors articulars. Suggeriments: Beure molts líquids cada dia.
STREPTOMICINA Digueu-li al metge si té febre, nàusees, vòmits, erupcions, reaccions al·lèrgiques, marejos, pèrdues auditives o dificultat per respirar.
P-AMINOSSALICÍLIC ACID (PAS) - efectes secundaris: reacció al·lèrgica severa, nàusees, problemes hepàtics, deficiència de vitamina B12 i problemes de sang. Suggeriments: Preneu-vos amb menjar per reduir els problemes estomacals; informa al seu metge si té una erupció cutània, febre, mal de coll, sagnat inusual o hematomes.

Què és la tuberculosi resistent (TBR)?

El TBR és la tuberculosi resistent al tractament per a almenys dos dels fàrmacs comunament utilitzats per tractar la TB (INH i rifampicina). La seva tuberculosi pot arribar a ser resistent si no reben tractament el temps suficient, no prendre els medicaments adequats ni prendre'ls de manera inapropiada. També podeu infectar-vos directament amb TBR. Com que el TBR sovint provoca la mort de persones amb VIH al cap de poques setmanes, es recomana el tractament preventiu de les infeccions de TBR sospitoses. El tractament del TBR requereix l'ús de cinc o sis medicaments, que varien segons el patró de resistència als medicaments de la vostra àrea geogràfica.

Més informació: "Guia Condueix clíniques de MTS / SIDA", l'ETS / SIDA del Ministeri de Salut de la Nació

Aquest material va ser publicat a Brasil per l'Associació Brasilera Interdisciplinar de SIDA (ABIA) de la sèrie de "qüestions relatives al tractament, Fact Sheet - GMHC."

Avaluació mèdica: Dra Rosana del Bianco, Emilio Ribas II infectòleg de São Paulo i el Dr Varella Drauzio.

Anuncis

Publicacions relacionades

Comentar i socialitzar. La vida és millor amb els amics!

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu no desitjat. Esbrineu com es processen les vostres dades de comentaris.